Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@04:57:02 GMT

از کاشی ایلخانی تا نذر شاه اسماعیل برای شیخ‌صفی‌الدین

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۰۸۰۱۵

از کاشی ایلخانی تا نذر شاه اسماعیل برای شیخ‌صفی‌الدین

از کاشی مستطیل شکل ایلخانیِ کاشان تا پارچه‌ی کتانِ صفوی‌ها که شاه اسماعیل صفوی برای آستانه‌ی شیخ صفی‌الدین اردبیلی نذر کرده بود، دو شاهکار هنری منقوش شده به آیات قرآنی هستند که در موزه ملی ایران در معرض نمایش قرار دارند.

به گزارش ایسنا، کاشی مستطیل شکلِ زرین‌فام باقی مانده از دوره‌ی ایلخانی، متعلق به شهر کاشان است که با طرح محرابی، در حاشیه و داخل محراب کتیبه‌ای به خط نسخِ درشت صلوات بر ائمه معصومین (ع) به صورت قالب‌زده و برجسته را به رنگ لاجوردی منقوش کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سوره‌ی فاتحه نیز روی قوس محرابِ کتیبه‌ای به خط نسخ ریز بر زمینه‌ی سفید نوشته شده است،‌همچنین نگاره‌های گیاهی، انتزاعی و اسلیمی به رنگ‌های سفید و لاجوردی بر زمینه‌ی آجری سراسر کاشی را زینت داده است.

این کاشی محرابی متعلق به سده‌ی هشتم قمری (ایلخانی) به شماره‌ی ۲۲۵۹۹ در موزه ملی ایران نگهداری می‌شود.

نذر شاه اسماعیل برای آستان شیخ صفی‌الدین اردبیلی

قطعه پارچه‌ی کتانِ کتیبه‌دار، نوشته شده به شیوه‌ی قلمکاری قلمی و متعلق به دوره‌ی صفوی به شماره‌ی ۳۴۱۰ در موزه‌ی باستان‌شناسی و هنر دوران اسلامی موزه ملی ایران ملی ایران در معرض نمایش است.

در همه‌ی بخش‌های این پارچه کتان، آیات قرآن کریم با به کارگیری خطوط کوفی، نسخ، ثلث، نستعلیق و غبار با قلم زر و لاجورد و شنگرف و زعفران در ترکیبی از نقوش و نگاره‌ها کتابت شده است.

این شاهکار اثر خطاط معروف یوسف الغباری است که در سده‌ی دهم قمری به دستور شاه طهماسب و به منظور نذر ابوالفتح میرزا شاه اسماعیل صفوی برای هدیه به آستانه‌ی شیخ صفی الدین اردبیلی تهیه شده است.

داخل طرح یک ترنج به خط ثلث و قلم زر عبارت «فی ایام دوله السلطان الاعظم ابوالمظفر شاه طهماسب بهادرخان خلد ملکه» کتابت شده و در قسمت پایین نیز عبارات «نذر حضرت شاهزاده عالم و عالمیان ابوالفتح بهرام این شاه اسمعیل الحسین صفوی» و پس از سوره نصر «اتمام پرده لطیف که به ساعت شریف نوشته شده به تاریخ شهر صفر ختم بالخیر سنه ۹۴۵» نوشته شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ماه رمضان شیخ صفی الدین شاه اسماعیل نوشته شده ملی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۰۸۰۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند»

کتاب «چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند» از مصطفی عظیمی‌فر منتشر شد.

به گزارش ایسنا، این کتاب در ۱۰۶ صفحه با شمارگان ۲۰۰ نسخه و با قیمت ۲۵۰ هزار تومان در انتشارات سیب کال راهی بازار کتاب شده است.

 در نوشته پشت جلد کتاب آمده است: «مصطفی عظیمی‌فر در کتاب «چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند» از ورای روزمرگی‌های زندگی، دغدغه‌های اجتماعی خویش را نسبت به دنیای اطراف در قالب کوتاه‌ترین داستان‌ها و نوشته‌های ادبی به تصویر کشیده است.

 از دیگر آثار این نویسنده می‌توان به «هزار سال پس از پاییز و هر خودی همیشه تنهاست» (انتشارات کتاب هرمز) و «من نویسنده این کتاب نیستم» (انتشارات سیب‌کال) اشاره کرد. 

در برشی از کتاب می‌خوانیم: نزدیک ظهر به محله خودمان می‌رسم. جوانی با ماشین شیک و گران‌قیمتی از کنارم عبور می‌کند و ردی از غبار روی موها و لباس‌هایم به جا می‌گذارد. خیلی زود شروع به مقایسه داشته‌های خود با آن شخص می‌کنم. نگاهی به کفش‌هایم می‌اندازم! غبار گرفته و خسته به نظر می‌آیند. یک سالی از فروش دوچرخه‌ام برای خرید یک ماشین اصلاح مو می‌گذرد. از آن روز به بعد تنها وسیله نقلیه‌ای که دارم، پاهایم هستند و این بسیار دردآور است.

 حسرت که شرایط را مهیا می‌بیند، شروع به بیدار کردن حسادت می‌کند. ولی خیلی زود با اخطاری روبه‌رو می‌شود که می‌گوید: به داشته‌های مادی دیگران حسادت نکن. زیرا آن‌ها و گذشتگانشان یا زیاد تلاش و قناعت کرده‌اند و یا شرافت خود را زیر پا گذاشته‌اند. اکنون که چنین است یا زیاد تلاش کن و یا...

خوشبختانه حسرت هشدار را می‌پذیرد و من... »

 انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • واکنش میرجلال‌ الدین کزازی به فیلم «مست عشق»
  • کسب برنز تور جهانی امارات توسط دختر دونده ایران
  • کسب برنز تور جهانی امارات توسط دختر دونده ایران 
  • شوفرهایی که خواننده شدند + فیلم
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • «چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند»
  • چرایی پیش‌بینی‌ناپذیری از ایران فردا | برخوردها از سال ۸۸ جامعه را پیچیده‌تر کرده | تنش‌های بزرگ در دل رخدادهای کوچک است!
  • گام بزرگ مدعی لیگ برتر فوتسال با حفظ ستاره
  • چرایی پیش‌بینی‌ناپذیری ایران فردا / قواعد بازی حکومت و جامعه پیچیده‌تر شده
  • اردیبهشت زمان سفر سرزمین لاله های سر به زیر