Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@03:17:40 GMT

مرگ شاه‌اسماعیل

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۳۸۶۹۹

شاه اسماعیل صفوی دوم خرداد ۹۰۳ در ۳۷سالگی حوالی تبریز از دنیا رفت و در اردبیل، کنار جدش شیخ صفی‌الدین اردبیلی به خاک سپرده شد. ایران امروز ما که البته در مقاطعی تا چند پاره شدن پیش رفت (و گوشه‌هایی از آن نیز جدا شد) میراث زمان اوست.

به گزارش ایسنا، روزنامه اعتماد نوشت: «چند سال آخر عمر را افسرده و خشمگین بود و اغلب اوقات به میگساری و مستی پناه می‌برد اما در ساعت‌های هوشیاری بیشتر از هر چیز به تلافی شکست چالدران می‌اندیشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دستور داده بود روی همه پرچم‌ها واژه القصاص را نقش کنند تا هدف بزرگ همیشه پیش چشم‌ها باشد و کسی، به‌ویژه پسرهایش، آن را از یاد نبرد. حتی به ارتباط با دولت‌های مسیحی و تشکیل اتحادی ضد امپراتوری عثمانی فکر کرد و به همین انگیزه نامه‌هایی هم به شاهان اروپایی نوشت. اما این اتحاد چه آن زمان و چه بعدها در دوره جانشینانش هم عملی نشد.

شاه اسماعیل صفوی دوم خرداد ۹۰۳ در ۳۷سالگی حوالی تبریز از دنیا رفت و در اردبیل، کنار جدش شیخ صفی‌الدین اردبیلی به خاک سپرده شد. ایران امروز ما که البته در مقاطعی تا چند پاره شدن پیش رفت (و گوشه‌هایی از آن نیز جدا شد) میراث زمان اوست. در تبریز تاج شاهی به سر گذاشت و سرزمینی را که هر گوشه‌اش زیر فرمان شاه یا امیری بود، متحد و یکپارچه کرد. بی‌باک و خصم‌شکن بود و از خونریزی و قساوت ابایی نداشت اما دلبسته ادبیات و هنر هم بود. به ترکی و فارسی شعر می‌گفت و حتی نوشته‌اند زمان حمله عثمانی‌ها به آذربایجان و اشغال تبریز، بیشتر از همه نگران حال و سلامت کمال‌الدین بهزاد، نقاش بود.

سال‌های کودکی‌اش در گیلان گذشت و در پناه قدرت سادات کیایی از گزند دشمنانی که برادر بزرگ‌ترش را کشته بودند در امان ماند. در گیلان بود که با آموزه‌های «تشیع» و مفهوم «ایران» بیشتر و بهتر آشنا شد و کمی از عقاید عجیب و افراطی پیروان فرقه صفویه ـ که البته خودش رییس و رهبر آن بود ـ فاصله گرفت. از نجم‌الدین مسعود رشتی که دانشمندی دنیادیده و زرگری چیره‌دست بود (و بعدها در مقطعی نایب شاه اسماعیل شد) حلقه زیبایی هدیه گرفت. نجم‌الدین مسعود به اسماعیل گفته بود: این حلقه، نشان پادشاهی تو خواهد بود. سخنی که آن زمان بعید و باورنکردنی تلقی شد و بعدها در فهرست پیشگویی‌های درست تاریخ ما جای گرفت.

تقریبا سراسر سال‌های آغازین فرمانروایی اسماعیل در جنگ و لشکرکشی گذشت. زورش به پرتغالی‌های متجاوز که آب‌ها و جزایر جنوب ایران را اشغال کرده بودند نرسید اما ازبک‌ها را از خراسان عقب راند و در نواحی شرقی کشور امنیت و ثبات ایجاد کرد. خان ازبک را در جنگ کشت و سر بریده او را دو تکه کرد. کاسه سر را به زرگران داد و آنان دورش را طلا گرفتند و از آن کاسه شراب‌ ساختند. باقی آن سر را هم برای سلطان بایزید عثمانی فرستاد و او را به جنگ و فرجامی مشابه تهدید کرد. سیاست تهاجمی خود را در زمان حکومت سلیم، پسر بایزید هم ادامه داد و درگیری با همسایه غربی را اجتناب‌ناپذیر کرد. در توهم شکست‌ناپذیری سیر می‌کرد و به هزینه‌های جنگ احتمالی با عثمانی‌ها اهمیتی نمی‌داد. شکست که اصلا در محاسباتش جایی نداشت. حتی در روزهای منتهی به رویارویی دو سپاه هم آن قدر به قطعی بودن پیروزی‌اش باور داشت که بی‌محابا به مقابله با دشمن رفت. مشاوره برخی فرماندهان آزموده سپاهش را که به زدن چند شبیخون و حمله انحرافی اصرار می‌کردند با این جمله که «من حرامی قافله نیستم» رد کرد و تدابیر احتیاطی را منافی مردی و مردانگی خواند. می‌دانیم شکست خورد. تقریبا قلمرو پادشاهی‌اش دست‌نخورده باقی ماند اما خودش دیگر کمر راست نکرد.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: دوره صفویه شاه اسماعیل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۳۸۶۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فهرست نامزدهای اصولگرا برای دور دوم انتخابات مجلس در تهران

آفتاب‌‌نیوز :

فهرست کاندیدا‌های مورد حمایت جمعیت جوانان انقلاب منتشر شد:

۱- علی طهرانی مقدم

۲- پیمان فلسفی

۳- سمیه گلپور

۴- مهدی شریفیان

۵- احمد نادری

۶- غلامحسین رضوانی

۷- علی اصغرپورمحمدی

۸- سیدنظام الدین موسوی

۹- مجتبی زارعی

۱۰- فاطمه قاسمپور

۱۱- علیرضا سلیمی

۱۲- ابوالقاسم جراره

۱۳- محمد سراج

۱۴- مرتضی محمودی

۱۵- حسن خجسته باقرزاده

۱۶- سمیه رفیعی

لیست «ائتلاف امناء» برای دور دوم انتخابات مجلس در تهران منتشر شد

سیدنظام‌الدین موسوی، دبیر شورای مرکزی ائتلاف مردمی نیرو‌های انقلاب (امناء) اسامی کامل ۱۶ نفر ائتلاف انتخاباتی امنا در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس را به این شرح اعلام کرد:

۱- سید نظام الدین موسوی

۲-احمد نادری

۳- ابراهیم عزیزی

۴-پیمان فلسفی

۵-سمیه رفیعی

۶-ابوالفضل ظهره وند

۷-محمد سراج

۸-ابوالقاسم جراره

۹-زینب قیصری

۱۰-ریحانه اخلاقی

۱۱-صالح اسکندری

۱۲-سید مرتضی محمودی

۱۳-بیژن نوباوه وطن

۱۴-حسین صمصامی

۱۵-مجتبی رحماندوست

۱۶-مهدی شریفیان

فهرست مشترک جبهه پایداری و شانا برای دور دوم انتخابات تهران منتشر شد:

۱- علیرضا سلیمی

۲- غلامحسین رضوانی

۳- محمد سراج

۴- زهره سادات لاجوردی

۵- زهره طبیب‌زاده

۶- فاطمه قاسم پور

۷- مجتبی زارعی

۸- حسین صمصامی

۹- حسین نجابت

۱۰- محمدحسین حسین‌زاده بحرینی

۱۱- علی اصغر پورمحمدی

۱۲- حسن خجسته باقرزاده

۱۳- مهدی شریفیان

۱۴- مهدی عسگری

۱۵- عبدالحسین روح الامینی

۱۶- سعید آجرلو

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • حمیده اسماعیل نژاد برنزی شد
  • واکنش میرجلال‌ الدین کزازی به فیلم «مست عشق»
  • واکنش میرجلال‌الدین کزازی به فیلم «مست عشق»
  • تمجید میرجلال‌الدین کزازی از «مست عشق»
  • فهرست نامزدهای اصولگرا برای دور دوم انتخابات مجلس در تهران
  • زبان آلمانی و انگلیسی مانع حضور زیدان در بایرن شد!
  • بایرن مونیخ به این دو دلیل سراغ زین الدین زیدان نمی‌رود
  • آیین گرامیداشت حاج حسین ندیم پدر شهیدان احمد و اسماعیل ندیم
  • دعوت ۶ سپاهانی و ۲ ذوب‌آهنی به اردوی تیم ملی فوتبال
  • رئیس مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما معرفی شد